ΝΕΑΨΥΧΟΦΕΛΗ

ΑΝΑΧΩΡΗΤΗΣ

Εσύ άνθρωπε του κόσμου τούτου, που δεν λιμπίζεσαι τις γεύσεις του, αναχωρείς για το ταξίδι σου! Η ζωή είναι γεμάτη σταθμούς, έτοιμοι να σου προσφέρουν, μέσα από τα φθαρτά, τα άφθαρτα.
Αναζητάς σοφία! Ποια σοφία;
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Σιναϊτης αναφέρει: “Λίγοι παίρνουν και δύναμη και σοφία μαζί, από τον Θεό. Η πρώτη παρέχει τη μέθεξη στα θεία αγαθά, ενώ η άλλη τα αποκαλύπτει. Να τα γεύεται δε κανείς και να τα μεταδίδει και στους άλλους, είναι αληθινά κάτι το θεϊκό και πάνω από τον άνθρωπο”.
Ποια αίσθηση λοιπόν μας δημιουργεί η ανθρώπινη γνώση με φιλοσοφική διάθεση, ρητορικό χαρακτήρα και ευρυματική σύνθεση;
Προς στιγμή εξάπτει το νου, θηριεύει την καρδιά με την αίσθηση της κατάκτησης των νοημάτων, για να καταλήξει σε μια παχύτητα και διαστρέβλωση του Αληθινού.
“Ο αναίσθητος κατά το νου είναι όμοιος με νεκρό, κι ο τυφλός κατά το νου είναι όμοιος με ένα σωματικά τυφλό.
Γιατί στη μία περίπτωση ο άνθρωπος έχει στερηθεί τη δύναμη της ζωής ή την ενέργεια της οράσεως, ενώ στην άλλη, το θείο φως που κάνει το νου να βλέπει και να βλέπεται από το Θεό.
Να θεωρείς ότι η γνώση της αλήθειας είναι κυρίως η αίσθηση της Χάρις. Όλες οι άλλες γνώσεις πρέπει να αποκαλούνται αποτελέσματα νοήσεως και αποδείξεις πραγμάτων” (Άγιος Γρηγόριος ο Σιναϊτης).
Το ταξίδι σου, ήδη ξεκίνησε Αναχωρητή!

Previous post

ΜΟΝΑΞΙΑ: ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Next post

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ;

cathedral.impc

cathedral.impc

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου του καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος