ΝΕΟΤΗΤΑΨΥΧΟΦΕΛΗ

Το διακόνημα των Ιερόπαιδων

Η συμβολή των Ιεροπαίδων στις Ιερές Ακολουθίες είναι σημαντική . Οι περισσότεροι εκκλησιαζόμενοι, μπροστά από το Τέμπλο του Ιερού Ναού, είναι δύσκολο να γνωρίζουν τη συνεισφορά των παιδιών που φορούν και αυτά τα δικά τους Άμφια μέσα στο Ιερό Βήμα , μιας και δεν είναι ορατή η παρουσία τους.

Συμβολίζουν τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ , τα οποία είναι διακονικά πνεύματα. Τα παιδιά αγνά και καθαρά στη ψυχή, τυγχάνουν την πλήρη ευαρέσκεια του Κυρίου.

Ενδύονται με φορεσιές από υφάσματα με σχέδια στην ύφανση τους , χρωματιστά ή λευκά .

Το στιχάριο είναι ο ποδήρης χιτώνας με τα φαρδιά μανίκια και το οράριο η στενόμακρη λωρίδα υφάσματος η οποία μπαίνει σταυρωτά στους ώμους και οι δυο άκρες καταλήγουν μπροστά στη μέση.

Μικροί και μεγάλοι , λαϊκοί και κληρικοί έχουν πολλά κοινά σημεία στη συμπεριφορά μέσα στον Ιερό Ναό . Όπως όλοι μας, κατά την πορεία προς την Εκκλησία, έτσι και τα παιδιά κάνουν προσευχή προετοιμάζοντας πνευματικά την παράσταση τους δίπλα στους Ιερουργούς.

Εισέρχονται στο Ιερό Βήμα πάντα από την δεξιά (νότια) πύλη , κάνοντας μια μικρή μετάνοια με το σημείο του Σταυρού και ασπάζονται , τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Με ευλάβεια και προσοχή κατευθύνονται πίσω από την Αγία Τράπεζα και προσκυνούν τον Εσταυρωμένο ,υποκλίνονται στην Αγία Τράπεζα διαισθανόμενοι την παρουσία του Χριστού που βρίσκεται μέσα στο Άγιο Αρτοφόριο και έπειτα παίρνουν την ευλογία από τον Ιερουργό φιλώντας το χέρι του .

Όταν πάρουν στα δυο τους χέρια τα Άμφια που θα φορέσουν σε λίγο, πηγαίνουν στον Ιερουργό και λένε «Δέσποτα ή Πάτερ ευλόγησον το στιχάριον συν τω οραρίω τούτο».

Αφού φιλήσουν το χέρι του ευλογούντος, ασπάζονται Τον Σταυρό που βρίσκεται στην πλάτη του στιχαρίου και ντύνονται .

Κόβουν το Πρόσφορο, ετοιμάζουν το θυμιατό, ομιλούν πάντα ψιθυριστά και μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο.

Παρακολουθούν αθόρυβα χωρίς να ενοχλούν , ακούν τις ευχές και βλέπουν με προσοχή τις κινήσεις του Ιερέα. Εξέρχονται εγκαίρως με τη λαμπάδα κατά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου . Μετά την έναρξη της Θείας Λειτουργίας στέκουν πάντα όρθιοι με ευλάβεια και παρακολουθούν με πολλή προσοχή το Μυστήριο με πλήρη κατάνυξη .

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει τους Ιεροπαίδες όταν βγαίνουν για την Είσοδο του Ιερού Ευαγγελίου, ή τη Μεγάλη Είσοδο ( Άγια ) , να κινούνται με ευλάβεια και σεβασμό με αργό και σταθερό βηματισμό , με χαμηλωμένο το βλέμμα να κρατούν όρθια τη λαμπάδα ή το Σταυρό και τα Εξαπτέρυγα . Έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται μόνοι μαζί με τον Ιερέα , για αυτό δεν αναζητούν τα μάτια τους, γονείς ,φίλους και συμμαθητές .

cathedral_14Συνεννοούνται χαμηλόφωνα, ποιός θα κτυπήσει τις καμπάνες ,ποιός θα παραδώσει το πανέρι με το Αντίδωρο στο Ιερέα μετά το « ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ » για να το ευλογήσει και τέλος αφού έχουν μεριμνήσει να βράσουν νερό, ποιος θα πάει το Ζέον μέσα στο ασημένιο κανατάκι λέγοντας « Ευλόγησον Δέσποτα το Ζέον.» για να ετοιμαστεί η Θεία Κοινωνία.

Με αναμμένη τη λαμπάδα τελευταία φορά και ακλόνητοι προσέχουν να μην στάξει το κερί στο πάτωμα και στα Άμφια τους , όταν στην Ωραία Πύλη ο Ιερέας Κοινωνεί τους πιστούς . Με την Απόλυση βάζουν το Αντίδωρο μπροστά στον Ιερέα και περιμένουν όπως όλοι να το πάρουν από τα χέρια Του .

Πριν αποθέσουν με επιμέλεια τα Άμφια στη θέση που τα έλαβαν , ελέγχουν την καθαριότητα Αυτών και προτού αποχωρίσουν από το Ιερό Βήμα παίρνουν πάλι την ευχή του Ιερουργού, φιλώντας το χέρι Του . Κατόπιν χωρίς βιασύνη κάνουν το Σταυρό τους και ασπάζονται Τον Εσταυρωμένο. Αναχωρούν γεμάτα χαρά γιατί συνέβαλαν στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας εκτελώντας με ευλάβεια τα καθήκοντα τους .

Πολλά συγχαρητήρια λαμβάνουν όλοι οι γονείς που συνετέλεσαν ώστε να θυσιάσουν αυτές οι νεανικές παρουσίες την ανάπαυση της Αργίας της Κυριακής , χάριν της υπηρεσίας στο Ιερό Βήμα .Ευτυχισμένοι και οι ανιόντες αυτών που υποβασταζόμενοι μερικές φορές βλέπουν τα παιδία και τα εγγόνια τους στις Ιερές Ακολουθίες και Μυστήρια γιατί συνέβαλαν πρώτοι στην ευλαβική προσέλευση των παιδιών τους μέσα στη Εκκλησία .

Προφορικά αποκαλούμε τους νεαρούς αυτούς ως « παπαδάκια » γιατί η συνήθης προσφώνηση του ιερέα είναι « Πάτερ », που στη πορεία της γλώσσας έγινε « Παπάς ». Στα Ιερά Βιβλία η λέξη Παπάς δεν αναφέρεται ! Ιερεύς Ο Λειτουργός και Ιερόπαις ο παραστάτης και βοηθός .

Previous post

Το Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος

Next post

Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους

cathedral.impc

cathedral.impc

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου του καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος