ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΡΗΣΙΕΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ακολουθία του Aκάθιστου Ύμνου

Με κατάνυξη και λαμπρότητα τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου η ακολουθία του Aκάθιστου Ύμνου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Γεροντίου.
Πλήθος πιστών προσήλθαν για να αναπέμψουν δεήσεις προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, Υπεραγία Θεοτόκο.
Κατά την παράδοση, ο Ακάθιστος Ύμνος εψάλη για πρώτη φορά στο Βυζάντιο στην Εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών το 626 μ.Χ. μετά την ηρωική απόκρουση των Αβάρων που είχαν πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη.
Εκείνη τη βραδιά όλος ο λαός έψαλλε όρθιος σε ένδειξη μεγάλης ευγνωμοσύνης προς την Παναγία. Γι’ αυτό ο ύμνος αυτός ονομάστηκε Ακάθιστος.
Πρίν το τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ομίλησε με λόγια πνευματικά τονίζοντας ότι η Παναγία μεσολάβησε για να έρθει ο Χριστός, ο οποίος μας καθαρίζει με το δικό Του αίμα από την αμαρτία.
Ο Ναός είναι η Εκκλησία. Η πύλη του είναι η Παναγία.
Η Παναγία συνεργάστηκε εκ μέρους όλων μας για να γίνει ο Χριστός οικείος μας, το κέντρο της ζωής μας, η συμφιλίωση, η καταλλαγή, ώστε να επανέλθει η συνείδηση του ανθρώπου φωτεινή και καθαρή, για να μπορεί ο άνθρωπος να ευχαριστήσει, να δοξολογήσει, να υμνήσει τον Θεόν.
Σ’ αυτή την συνείδηση η δύναμη της πίστεως έρχεται να αναστρέψει την πίεση της αμαρτίας.
Η Παναγία έρχεται να την καθαρίσει, ανανεώνοντάς μας διά του Υιού και Θεού της και αναγεννώντας μας.
Όποιος εισέρχεται και εξομολογείται και κοινωνεί, ζωοποιείται εκ του πνευματικού θανάτου.
Previous post

Χαίρε, δένδρον αγλαόκαρπον, έξ’ ου τρέφονται πιστοί

Next post

Τα παιδία του κατηχητικοῦ συνεισφέρουν

cathedral.impc

cathedral.impc

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου του καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος