ΝΕΑΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

Η Αρετή της Φιλανθρωπίας

Η ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Τότε ἐρεῖ ὁ βασιλεὺς τοῖς ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ· δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου. Ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με.

Απόδοση στη νεοελληνική

Τότε, ο βασιλιάς θα πει σ’ αυτούς που θα είναι από τα δεξιά του: Ελάτε, οι ευλογημένοι τού Πατέρα μου, κληρονομήστε τη βασιλεία, που είναι ετοιμασμένη σε σας από τη δημιουργία τού κόσμου επειδή, πείνασα, και μου δώσατε να φάω δίψασα και μου δώσατε να πιω ξένος ήμουν, και με φιλοξενήσατε, γυμνός ήμουν, και με ντύσατε ασθένησα, και με επισκεφθήκατε σε φυλακή ήμουν, και ήρθατε σε μένα.

Μία από τις μεγαλύτερες αρετές που μπορεί να χαρακτηρίζει τους χριστιανούς, είναι η φιλανθρωπία. Η συγκεκριμένη λέξη σημαίνει να βοηθάς τον άνθρωπο που έχει ανάγκη και τη συναντάμε από τους αρχαίους χρόνους.

Η φιλανθρωπία εντάσσεται στην εντολή της αγάπης για τον πλησίον , που δόθηκε και διδάχθηκε από Τον ίδιο το Θεό, <<…τον μόνο φιλάνθρωπο>>, όπως ακούμε στους εκκλησιαστικούς ύμνους.

Στο πλαίσιο αυτής της εντολής, υπάρχει στην ενορία μας, εδώ και πολλά χρόνια, φιλανθρωπική αδελφότητα που σκοπό έχει την παροχή βοήθειας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε συνανθρώπους μας που για κάποιο λόγο χρειάζονται βοήθεια σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής τους.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας , η αδελφότητα μας επισκέπτεται κάθε μήνα, Ορφανοτροφεία, νηπιοτροφεία, γηροκομεία, χορηγώντας τρόφιμα κυρίως και είδη υγιεινής σχολικά ε[ιδη και ότι άλλο ζητηθεί από τα ιδρύματα . Χορηγοί είναι οι ενορίτες μας, που με το υστέρημά τους συμμετέχουν στο θεάρεστο αυτό έργο.

Η φιλανθρωπία ως ελεημοσύνη, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, είναι ἡ μητέρα της αγάπης, της αγάπης πού χαρακτηρίζει το Χριστιανισμό και μαθητές του Χριστού.

Η φιλανθρωπία ως ελεημοσύνη είναι το φάρμακο για τα αμαρτήματα μας, το σαπούνι για την ακαθαρσία της ψυχής μας, σκάλα που μας ανεβάζει στον ουρανό . Αυτή συνδέει τα μέλη του σώματος του Χριστού.

Ο Ιερός Χρυσόστομος θεωρούσε πώς κάθε τί πού αποθηκευόταν, ήταν κατά κάποιο τρόπο κλεµμένο από τούς φτωχούς. Συνεχώς έλεγε Θρέψατε τούς πεινασμένους, βοηθήστε τούς φτωχούς, σπλαχνισθείτε τούς δυσκολεμένους και δώστε τα πάντα στους ενδεείς. Εδώ εντοπίζεται ἡ κυρία σύγκρουση μεταξύ του πνεύματος της Εκκλησίας και του φρονήματος του κόσµου .

Previous post

ΓΑΜΟΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Φράσεις που χρειάζεται να λέμε καθημερινά στα παιδιά

Next post

Πριν σου στείλει ο Θεός τον Σταυρό που σηκώνεις.....

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ Ι.Ν. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ Ι.Ν. ΠΕΙΡΑΙΩΣ