Τα τελευταία 80 έτη ο Ναός μας έχει την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενεί ένα ιστορικό θαυματουργό ιερό εικόνισμα της Παναγίας μας. Πρόκειται για την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,  έργο δύο ευλαβών μοναχών από την σκήτη της Αγίας Άννης του Αγίου Όρους.

Αυτό το κατάφορτο από τάματα και προσφορές, ιερό εικόνισμα, έχει γίνει δέκτης των ικεσιών χιλιάδων πιστών από την πόλη μας και όχι μόνον!

Το Ιερό Εικόνισμα της Υπεραγίας Θεοτόκου, φιλοτεχνήθηκε το έτος 1934 από ευλαβείς μοναχούς της Σκήτεως του Αγίου Όρους. Δυστυχώς τα ονόματα των δωρητών δεν διασώθηκαν! Εικάζουμε όμως από την χρονολογία που αναφέρεται στο Ιερό Εικόνισμα (1934) πως την παραγγελία έκανε η οικογένεια Δούκα.

Από το 1934, οπότε και μεταφέρθηκε η εικόνα από το Άγιον Όρος στον Ιερό Ναό, δεν έφυγε ποτέ.  Μάλιστα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχε τοποθετηθεί στο τέμπλο του παλαιού Ιερού Ναού και λιτανευόταν κάθε χρόνο την ημέρα της λαμπράς πανηγύρεως το Δεκαπενταύγουστο, που πάντοτε αποτελούσε πόλο έλξης χιλιάδων πιστών από ολόκληρη την Αττική, όπως και στις μέρες μας.

Στην δεκαετία του 1950 εφημερεύοντος του Αρχι/του Παντελεήμονος Τσαλούπη και μετά την ανέγερση του υπάρχοντος ιερού ναού , το Ιερό Εικόνισμα τοποθετήθηκε σε προσκυνητάριο που δώρισαν ευλαβείς προσκυνητές και ενορίτες.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 2000, επί αρχιερατείας του σημερινού μας Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γεροντίου Β’ , το Ιερό Εικόνισμα υπέστη συντήρηση ενώ με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από προσφορές των πιστών, τοποθετήθηκε ασημένιος διάκοσμος συνοδευόμενος από σμάλτινες παραστάσεις από τον βίο της Παναγίας μας και που φιλοτεχνήθηκαν στη Ρωσία.

Οι μαρτυρίες πιστών προσκυνητών γα θαύματα είναι πάμπολλες, αυτό άλλωστε μαρτυρούν και τα δεκάδες αναθήματα που βρίσκονται στο Ι. Εικόνισμα που αποτελεί Ιερό Θησαύρισμα της τοπικής μας Εκκλησίας!

ΙΕΡΟ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ