ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΡΗΣΙΕΣ

Τιμή στην μνήμη του πρώτου Ποιμενάρχου μας

 

Τον πρώτο Μητροπολίτη Πειραιώς και Σαλαμίνος, μακαριστό Γερόντιο Α΄ τίμησε σήμερα η τοπική μας Εκκλησία, είκοσι χρόνια μετά την κοίμηση του στις 13 Νοεμβρίου 1994. Με πρωτοβουλία και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γεροντίου Β΄ η τοπική μας Εκκλησία τίμησε την ξεχωριστή αυτή εκκλησιαστική μορφή που θυσιάστηκε υπέρ του ιερού ημών αγώνος.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Γρηγορίου, ενώ συμπροσευχόμενος εις το Ιερό Βήμα ήταν και ο Αρχιγραμματεύς της Ι.Σ. Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Φώτιος.

Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας στην οποία έλαβε μέρος σχεδόν το σύνολο του Ιερού Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο. «Για την Ιερά μας Μητρόπολη, αυτή η επέτειος δεν είναι μια απλή υποχρέωσις ή μια επιβεβλημένη ενέργεια εθιμοτυπική» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος κατά την σύντομη ομιλία του συμπληρώνοντας πως «Μια τυπολατρική, κενή συναισθημάτων και στερουμένη ουσίας κίνηση, θα ήταν ασέβεια πρωτίστως προς το πρόσωπο του Λακεδαίμονος πρώτου ποιμενάρχου μας, ο οποίος υπήρξε λάτρης των έργων».

ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΩΣ ΧΡΥΣΟΣ ΕΝ ΧΩΝΕΥΤΗΡΙΩ

«Ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός της θεοσώστου ταύτης επαρχίας, είχαμε την ιδιαιτέρα ευλογία και την ξεχωριστή τιμή να αποτελέσουμε το ποίμνιο αυτού του δυναμικού εκκλησιαστικού ανδρός, ο οποίος δοκιμάσθηκε ως χρυσός εν χωνευτηρίω» τόνισε συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος.

Συμπλήρωσε δε, πως «ο μακαριστός μητροπολίτης Πειραιώς και Σαλαμίνος κυρός Γερόντιος Α΄, υπήρξε υπόδειγμα κληρικού. Το ότι σήμερα στην πόλη του Πειραιώς, στην Σαλαμίνα και εις όλες τις άλλες περιοχές ποιμαντικής ευθύνης της Ιεράς μας Μητροπόλεως, υπάρχουν ανθοφορούσες και περίλαμπρες εκκλησιαστικές κοινότητες, με πλούσιο έργο και ουσιαστική μαρτυρία, το οφείλουμε σε εκείνον.

Ο Μακαριστός άνοιξε τον δρόμο. Προχώρησε μπροστά και έδειξε με το έργο και τον βίο του τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί μια τοπική Εκκλησία. Ο Γέροντας αγάπησε τον Θεό και ως γνήσιος φίλος Του, υπηρέτησε τον άνθρωπο. Και οι άνθρωποι τον αγάπησαν και τον τίμησαν.Τον ακολούθησαν και τον εμπιστεύθηκαν.

Ο μακαριστός μητροπολίτης Γερόντιος ήταν ένας γνήσιος πνευματικός πατέρας, το έργο του οποίου προσπαθούμε να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε, όντες απόλυτα βέβαιοι πως η ψυχή του αγάλλεται και χαίρει βλέποντας πως η γραμμή που χάραξε ο ίδιος συνεχίζεται αδιάκοπα.

Σήμερα 20 χρόνια μετά, η παρουσία όλων ημών εδώ εις τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θεοτόκου, είναι η τρανή απόδειξη πως η τοπική μας Εκκλησία παρά το πέρασμα του χρόνου, όχι μόνο δεν ξεχνά αλλά νιώθει πως έχει ακόμη κοντά της αυτόν τον μεγάλο οραματιστή και αγωνιστή της Ορθοδοξίας».

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Previous post

Τιμούμε τον μακαριστό πρώτο Μητροπολίτη Γ.Ο.Χ. Πειραιώς & Σαλαμίνος

Next post

Τα Εισόδια της Θεοτόκου στην τοπική μας Εκκλησία

cathedral.impc

cathedral.impc

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου του καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος