ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΡΗΣΙΕΣ

Ο πανηγυρικός λόγος του Σεβασμιωτάτου εις την Κοίμηση της Θεοτόκου

ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Πειραιάς – Καθεδρικός Ιερός Ναός Παντανάσσης – Αύγουστος 2015

******

 

 

 

«Ο Γλυκασμός των αγγέλων μετέστη προς την ζωήν!»

Σεβασμιώτατε Άγιε Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομε,

Τίμιον Πρεσβυτέριον,

Κυρίες & Κύριοι Εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών και της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Στην εποχή της ισοπέδωσης των αξιών και των παραδόσεων που ζούμε, το πρόσωπο της Πλατυτέρας Παναγιάς μας, φαντάζει σαν μια όαση στην έρημο. Σήμερα πανηγυρίζουμε την μετάσταση της Παντανάσσης. Το Πάσχα του καλοκαιριού! Κατά τον Ιερό Χρυσόστομο. Σήμερα, σύμφωνα με το Ορθόδοξο εορτολόγιο, αυτό που παραλάβαμε από τους πατέρες μας, συναθροίζονται στην Ιερά Γεσθημανή οι Απόστολοι για να κηδεύσουν το Θεοδόχο Σώμα της Μητέρας του Θεανθρώπου.

Η Ορθοδοξία τιμά την Παρθένο και ο Ελληνισμός απανταχού, κλείνει ευλαβικά το γόνυ στην «καθέδρα του Βασιλέως». Βέβαια, οι ταγοί και οι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης και της δήθεν οικουμενικότητος, δεν βλέπουν έτσι τα πράγματα. Η πίστη στις παραδόσεις, τα ιδανικά και τις αξίες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, για εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για την Ορθοδοξία, είναι έννοιες ξένες . Έχουν βαλθεί να εξαφανίσουν κάθε τι παραδοσιακό. Αυτοί που διδάσκουν πως στη «νέα εποχή» χωρούν όλοι, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να εξαφανίσουν κάθε τι το διαφορετικό. Κατασκευάζουν κλώνους. Θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα κοινωνία ανθρώπων, με μια πατρίδα, μια διοίκηση και μια θρησκεία. Την παγκόσμια θρησκεία!

Το τέρας της παγκοσμιοποίησης δυστυχώς, χτύπησε και την Εκκλησία. Έχουμε γεμίσει αυτοαποκαλούμενους «φύλακες των παραδόσεων». Γέμισαν οι θρόνοι με «επαναστάτες» δεσποτάδες. Επαναστάτες δημοσίους υπαλλήλους, που μόλις θιγούν τα συμφέροντα και οι εξουσίες τους αρχίσουν να διαλαλούν για την ακεραιότητα και το ήθος τους. Φωνάζουν υπέρ των παραδόσεων και των διδαχών της Ορθοδοξίας. Κόπτονται υπέρ των αδυνάτων. Και όλα αυτά για το προσωπικό τους συμφέρον και όχι για τη τήρηση των δογμάτων της Πίστεώς μας.

Σήμερα αλλά και κάθε φορά λυγίζουμε τα γόνατα εμπρός της εικόνος της Μητέρα στης Ζωής, που δέχεται τα δάκρυα, τους στεναγμούς και τον ασπασμό της πίστεώς μας. Διότι σήμερα στις δύσκολες αυτές ημέρες που ζούμε, της ανοχής και της οικονομικής δυσχέρειας, της εξαθλίωσης των ηθών, της ματαιοδοξίας και της ισοπεδώσεως των αξιών και των παραδόσεων, η Παναγία μας φαντάζει σαν όαση στην έρημο της ζωής μας. Όλοι μας παρακαλούμε και δεόμεθα προς την Θεομήτορα να απαλύνει τους πόνους, να γνωρίσουμε δρόμους διεξόδου και να λάβουμε γνώση πνευματική και να επιστρέψουμε εις την ακαινοτόμητον πίστην, η οποία πηγάζει από το περιεχόμενο του Ευαγγελίου του Υιού Της και τα δόγματα των Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας. .

Ο παπισμός, ο οικουμενισμός και τα άλλα αιρετικά δόγματα και οι αιρετικές θρησκείες στον κόσμο, είναι τα εργαλεία της διαφθοράς τα οποία χρησιμοποιεί ο διάβολος για να οδηγήσει τους ανθρώπους εις την πλάνη. Η Παναγία μας, που σήμερα εορτάζει, είναι η Μάνα μας, που θα μας ακούσει και θα σκουπίσει το δάκρυ μας. Είναι Εκείνη που θα αναγνωρίσει την ειλικρινή μεταμέλειά μας και θα πρεσβεύσει προς τον Ελεήμονα Υίον Της για την σωτηρία των ψυχών μας.

Σήμερα που ηχούν οι καμπάνες της Γεσθημανής για την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και Μητέρα όλων μας, ακολουθόντας τα βήματα των Αποστόλων που όπως τότε συγκεντρώθηκαν εκ περάτων της γης έτσι και εμείς συναθροιστήκαμε για άλλη μία χρονιά εδώ στον ιστορικό Καθεδρικό Ιερό Ναό της θεομήτορος να αποδώσουμε φόρο τιμής όλοι μας ο Ιερός κλήρος ο ευσεβείς λαός τα στρατευμένα νιάτα μας, για να τιμήσουμε την Μητέρα μας. Να στηριχθούμε σε Αυτήν και να ψάλλουμε όλοι μαζί. Και σε Μεσίτριαν έχων προς τον Φιλάνθρωπον Θεόν!

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σεβασμιώτατο Άγιο Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομο, που για μία ακόμη χρονιά τίμησε την τοπική μας Εκκλησία, αυτήν την τόσο σημαντική για εμάς ημέρα! Το ευσεβές ιερατείο, τον εφημέριο του καθεδρικού μας ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κοντογιώργη για την διοργάνωση της λαμπράς εορτής, αλλά και το χοράρχη του Καθεδρικού μας Ναού κ. Αθανάσιο Ιωαννίδη και τα μέλη των χορών για την τόσο όμορφη απόδοση των ύμνων.

Επίσης ευχαριστώ τους παρισταμένους εκπροσώπους της Πολιτείας.

Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω για τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού για την παραχώρηση του ενόπλου τιμητικού αγήματος και την Φιλαρμονική Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Τον Αστυνομικό Διευθυντή Πειραιώς, τον Διοικητή του Γ΄ Αστυνομικού Τμήματος και τον κ. Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Κορυδαλλού για τα μέτρα που έλαβαν και θα λάβουν κατά την διάρκεια της λιτάνευσης. Ιδιαιτέρες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στο αγαπητό αδελφό Βαγιάκη Γεώργιο για την πολύτιμη συμβολή του στην λαμπρότητα του σημερινού εορτασμού Και βεβαίως να μην ξεχάσουμε τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πειραιώς τον κ. Λάμπρου και τους συνεργάτες του για τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέλαβαν για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο λαμπρός εορτασμός.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Previous post

Τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας

Next post

ΒΙΝΤΕΟ: Ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

cathedral.impc

cathedral.impc

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου του καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος