Στην περιοχή των Ταμπουρίων και επί της συμβολής των οδών Πατρών και Σπάρτης βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Ναός ανηγέρθη υπό του Γεωργίου Δούκα το έτος 1933, προς εξυπηρέτηση των πολλαπλών θρησκευτικών αναγκών των αγωνιζομένων Γ.Ο.Χ της περιοχής που την εποχή εκείνη αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα στην άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Ξεκίνησε ως ένα δωμάτιο στην οικία Δούκα και με την πάροδο των ετών επεκτεινόταν μέχρι που απέκτησε τη σημερινή του μορφή. Επί των ημερών της εφημερίας του Αρχιμανδρίτου Παντλεήμονος Τσαλούπη, ο Ναός δια συμβολαιογραφικής πράξεως εδωρήθη εις την Ιεράν Σύνοδον, ανακαινισθείς, πρώτον μεν επί των ημερών του ανωτέρου εφημερίου, ύστερον δε επί των ημερών του τότε εφημερίου Αρχιμανδρίτου Γεροντίου Λουδάρου, Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος, ο οποίος εφημέρευσε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό από την ημέρα της χειροτονίας του ως Πρεσβύτερος το 1987, έως και τον Αύγουστο του 1999 όπου και εξελέγει Μητροπολίτης Πειραιώς και Σαλαμίνος.

Στον ναό ιερούργησαν κατά χρονικά διαστήματα οι Αρχιμανδρίτες Αρτέμιος Ξηροποταμηνός, Ακάκιος Παπάς, (Αρχιεπίσκοπος Γ.Ο.Χ. Ελλάδος), Βασίλειος Τσαπατσάρης, Γεράσιμος Φισφής, Παϊσιος Φινοκαλιωτάκης (Επίσκοπος Γ.Ο.Χ. Αιγίνης ), Παντελεήμων Τσαλούπης, Ησαϊας Καρλαύτης, Καλλίνικος Θεοδοσίου, Χριστόφορος Αγγελόπουλος, Νεκτάριος Δικαίος.

Εγκαινιάσθηκε το ετος 1977 υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Γ.Ο.Χ. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Αυξεντίου.

Από το έτος 1999 εφημερεύει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κοντογιώργης, ο οποίος προήχθει υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος.

Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει την 15ην Αυγούστου επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Επίσης εορτάζει τα δύο παρεκκλήσια που βρίσκονται στα δυο κλίτη, προς τιμήν του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας την 6ην Δεκεμβρίου και του Προστάτου και Πολιούχου της πόλεως μας του Αγίου Σπυρίδωνος την 12ην Δεκεμβρίου. Από το Μάιο του έτους 2015 στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, βρίσκεται εις προσκύνησιν και αγιασμόν των πιστών η Ιερά Εμβάς του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ακόμη την 2α Οκτωβρίου επί τη μνήμη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης τελείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ενορία μας