Την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και την Μετάσταση Αυτής εις τους ουρανούς εόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη η τοπική μας Εκκλησία εις τον πανηγυρίζοντα καθεδρικό Ιερό Ναό Πειραιώς.

Των λατρευτικών συνάξεων προς τιμήν της Υπερμάχου Στρατηγού Κυρίας Θεοτόκου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιος Β΄ ο οποίος ως γνωστόν είχε υπηρετήσει ως εφημέριος στον Καθεδρικό μας Ναό.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, συγχωροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου. Τόσο ο Ιερός Ναός της Θεομήτορος όσο και οι γύρω οδοί ήταν κατάμεστοι από τον ευσεβή λαό του Θεού, που συνήλθε ως οι Απόστολοι εκ των περάτων προκειμένου να τιμήσουν την Παναγιά μας και να προσκυνήσουν το θαυματουργό εικόνισμά Της το οποίο φυλάσσεται στον περικαλλή Ναό εδώ και τρια τέταρτα του αιώνος.

Προ της λιτανεύσεως της Θαυματουργού Εικόνος, ο Σεβασμιώτατος μετέφερε το ιερό Σώμα της Θεοτόκου επί τιμητικής εξέδρας απ΄όπου όλοι μαζί Κλήρος και λαός έψαλλαν τα Εγκώμια προς την Θεοτόκο.

«Σήμερα αλλά και κάθε φορά λυγίζουμε τα γόνατα εμπρός της εικόνος της Μητέρα στης Ζωής, που δέχεται τα δάκρυα, τους στεναγμούς και τον ασπασμό της πίστεώς μας. Διότι σήμερα στις δύσκολες αυτές ημέρες που ζούμε, της ανοχής και της οικονομικής δυσχέρειας, της εξαθλίωσης των ηθών, της ματαιοδοξίας και της ισοπεδώσεως των αξιών και των παραδόσεων, η Παναγία μας φαντάζει σαν όαση στην έρημο της ζωής μας», τόνισε ο Σεβασμιώτατος κατά τον πανηγυρικό της ημέρας .

Τόνισε δε την ανάγκη να παραμείνουμε σταθεροί στις παραδόσεις του Γένους υποστηρίζοντας οτι ορισμένοι «Έχουν βαλθεί να εξαφανίσουν κάθε τι παραδοσιακό. Αυτοί που διδάσκουν πως στη «νέα εποχή» χωρούν όλοι, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να εξαφανίσουν κάθε τι το διαφορετικό. Κατασκευάζουν κλώνους. Θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα κοινωνία ανθρώπων, με μια πατρίδα, μια διοίκηση και μια θρησκεία. Την παγκόσμια θρησκεία!».

Ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού ενώ ένοπλο τιμητικό Άγημα ανδρών του Π.Ν. πλαισίωνε το Ιερό Σώμα της Θεοτόκου, από κοινού με νέους και νέες της τοπικής μας Εκκλησίας που συνόδευσαν την Ιερά Εικόνα ενδεδυμένοι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κατά τη διάρκεια της οποίας μέγα πλήθος πιστών Μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, ύστερα από κατάλληλη προετοιμασία.

Η έντονη παρουσία νέων παιδιών όλων των ηλικιών σε κάθε πτυχή του εορτασμού ήταν η ζωντανή απόδειξη πως η τοπικής μας Εκκλησία, είναι μια ζώσα και ενεργή εκκλησιαστική κυψέλη με δυναμικό παρελθόν, πλούσιο παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον.

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της κυριώνυμου ημέρας με την τέλεση Παρακλήσεως ενώπιον του Ιερού Εικονίσματος της Θεοτόκου.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο πανηγυρικός λόγος του Σεβασμιωτάτου

Φωτογραφικό υλικό από την πανήγυρη

Ο πανηγυρικός Εσπερινός σε βίντεο

Previous post

Ο πανηγυρικός λόγος του Σεβασμιωτάτου εις την Κοίμηση της Θεοτόκου

Next post

Η εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

cathedral.impc

cathedral.impc

Επίσημες αναρτήσεις από το Γραφείο Τύπου του καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος